‎"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yg terbaik dlm kalangan kamu. Bukan juga yg paling solehah dlm kalangan kamu, krn aku juga pernah melampaui batas utk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dpt menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akn ada pendakwah. Maka akn jadi sikitlah orang yg memberi peringatan"

Saturday, June 18, 2011

Frust bercinta... (Allah menjemput kita untuk mencintaiNya)

Alangkah indahnya jika seorang yang frust bercinta itu kembali kepada Allah secara sihat. Maksudnya,bukan sekadar merintih, mengadu, merayu atau minta mati segera. Tetapi tersentak oleh satu kesedaran bahawa cinta Allah itulah yang sejati. Allah tidak pernah mengecewakan seperti kekasih mengecewakan. Seorang filosof Barat, Hendrick berkata, “Mencintai seseorang yang tidak mencintai kamu adalah sia-sia, menyiakan orang yang mencintai kamu adalah bahawa.” Cubalah fikirkan…siapa yang paling mencintai kita? Siapakah yang kita sia-siakan selama ini? Fikir…
Dan tersentak oleh hakikat itu,kita mula berfikir… barangkali putus cinta ini adalah rahmat yang tersirat, “Allah menjemput aku untuk mencintai-Nya!” Sedarlah, bahawa Allah adalah Tuhan yang sentiasa mengasihi kita. Tetapi DIAlah Tuhan yang sering kita sia-siakan. Frust bercinta itu hakikatnya untuk menyambungkan cinta kepadaNya. Ketika itulah orang yang frust bercinta akan benar-benar terasa bahawa dia terpilih,bukan tersisih!
Ya,pada waktu ‘terkena’ dulu belum Nampak lagi, sebab itu terasa marah, kecewa, dendam dan benci. Tetapi apabila masa berlalu, segalanya bertukar menjadi syukur, beruntung dan selamat. Mujur putus dengan dia. Beruntung tidak jadi dengan dia!
Begitulah ilmu kita yang terbatas dibandingkan dengan ilmu Allah yang maha luas. Yang penting dalam apa jua keadaan sekalipun, iman mesti diperkukuh dalam dada. Ingat Tuhan. Cintailah Dia, pasti Allah akan mendorong orang yang dicintaiNya untuk mencintai kita. Cinta itu bagai ‘mata rantai’ yang sambung menyambung sesama manusia yang akhirnya bersambung kepada cinta Allah.

No comments: