‎"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yg terbaik dlm kalangan kamu. Bukan juga yg paling solehah dlm kalangan kamu, krn aku juga pernah melampaui batas utk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dpt menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akn ada pendakwah. Maka akn jadi sikitlah orang yg memberi peringatan"

Wednesday, November 23, 2011

Checklist sebelum nikah ^^

Assalamualaikum...
Hmm...bila tiba hujung tahun sahaja mesti ramai yang melansungkan majlis perkahwinan kan? Alhamdulillah... tahniah kepada semua pengantin baru terutama sahabat ana Norsyamimi bt Zaid dan kak Nur Fadzilah binti Roslan... Semoga kalian menjadi isteri yang solehah dan ibu yang mithali kelak...^^ Pada yang belum berkahwin atau yang merancang untuk berkahwin tak lama lagi, ana ada sediakan checklist dibawah untuk anda... selamat membaca ya! =) 1. Pastikan pasangan yang anda pilih jelas jantinanya…jgn dok pilih sama jenis ya…
 2. Pastikan pasangan anda sempurna sifat..(tak sasau…punya wawasan dan rasa tanggungjawab …sifat manusia lah..)
 3. Pastikan pasangan yg anda pilih itu betul-betul yang terbaik dalam hidup anda.
 4. Pastikan pasangan yg anda pilih bukan tangkap muat…membujur lalu melintang patah…
 5. Pastikan diri anda memang dah cukup matang dan bersedia untuk setel kawin.
 6. Pastikan jika anda nak setel kawin ini ialah WAJIB pada anda bukan MAKRUH atau SUNAT.
 7. Pastikan jangan ada keraguan dalam hati pada bakal pasangan anda.
 8. Pastikan anda faham apa itu erti kehidupan berumahtangga,suami isteri…kalau tak faham..tanya yg arif..jgn malu2…
 9. Pastikan anda bersedia untuk mengambil , memikul beban dan tanggungjawab sebagai suami isteri..
 10. Pastikan anda ikut peraturan agama…jangan main hentam jek…belajar la hukum dan bab perkahwinan mengikut lunas agama baik dari segi rukun maupun halal,haram,sunat dan makruh dalam kehidupan suami isteri.
 11. Pastukan anda yakin yang bila anda dah setel kawin rezeki akan bertambah dan dapat mengelakkan diri anda tak hidup bebas.
 12. Pastikan anda tidak terikut-ikut budaya kawin yang lebih mementingkan orang lain dari pasangan anda seperti nak buat kenduri besar-besar,hantaran puluhan ribu…nak glamour…nak tunjuk dgn org yg anda hebat, tapi anda sengsara nk cari duit..

No comments: